Bahan-bahan:800gm ikan kerai
10 tangkai cili padi
3 sudu makan kunyit hidup
10 helai daun kesum
3 keping asam keping
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Cara memasak:1. Satukan air, ikan kerai, bahan kisar, daun kesum, dan asam keping di dalam periuk. Didihkan.
2. Akhir sekali, perasakan.
3. Angkat dan sedia untuk dimakan
10 tangkai cili padi
3 sudu makan kunyit hidup
10 helai daun kesum
3 keping asam keping
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Cara memasak:1. Satukan air, ikan kerai, bahan kisar, daun kesum, dan asam keping di dalam periuk. Didihkan.
2. Akhir sekali, perasakan.
3. Angkat dan sedia untuk dimakan
Source : Majalah RASA on9
Comment : Aduhaiii.. sedapnya......
5 comments:
salam..bleh saya tahu kat mna bleh bali ikan nie?
sebetulnya saya tak cuba lagi masak ikan ni..jd sy xpasti dimana boleh dibeli ikan Kerai ni...cuma yg sy tau ikan ni ikan air tawar dan suku sakat jelawat...mgkn dipasar borong ada ikan sebegini..
thank you..agak2 nye, area mna ye leh dpt ikan nie..tq
kwn sy cakap kat Pasar Pudu ada..org melayu yg jual.. ikan2 kg...mgkn awk leh cuba cr kat sana... lg 1 cuba tgk kat psr tani..kot2 ada kan...
Post a Comment