Bahan-bahan:10 ekor udang besar
4 sudu makan rempah kari
6 helai daun kari
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2.5cm halia
6 tangkai cili kering - dikisar
250ml santan pekat
1 biji bawang besar
Bahan tumis:2.5 cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
Garam secukup rasa
Cara memasak:1. Bersihkan udang dan toskan. Campurkan bahan-bahan kisar bersama rempah kari.
2. Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
3. Masukkan bahan tumis dan campuran cili dan rempah kari tadi. Goreng hingga garing.
4. Masukkan santan dan garam secukup rasa. Kacau rata hingga mendidih.
5. Akhir sekali masukkan udang dan perlahankan api. Biarkan mendidih dan pekat kuahnya.
4 sudu makan rempah kari
6 helai daun kari
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2.5cm halia
6 tangkai cili kering - dikisar
250ml santan pekat
1 biji bawang besar
Bahan tumis:2.5 cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
Garam secukup rasa
Cara memasak:1. Bersihkan udang dan toskan. Campurkan bahan-bahan kisar bersama rempah kari.
2. Panaskan minyak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.
3. Masukkan bahan tumis dan campuran cili dan rempah kari tadi. Goreng hingga garing.
4. Masukkan santan dan garam secukup rasa. Kacau rata hingga mendidih.
5. Akhir sekali masukkan udang dan perlahankan api. Biarkan mendidih dan pekat kuahnya.
Source : Majalah RASA on9
Comment : Mmg kecur ayak liur tgk... peberet aii
No comments:
Post a Comment