Monday, December 5, 2011

SINGGANG DAGING TERENGGANU


Bahan-bahan:1kg daging cincang
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
5cm lengkuas
5cm kunyit hidup
2 keping asam keping
Cili padi secukupnya
1 sudu makan biji ketumbar
Garam secukup rasa
Air secukupnya untuk merebus

Cara memasak:1. Rebus daging sehingga empuk.
2. Apabila daging telah empuk dan air rebusan tinggal separuh, masukkan bahan hirisan dan asam keping. Didihkan lagi sehingga kuahnya menjadi kering.
3. Setelah itu masukkan biji ketumbar dan cili padi yang tidak dipotong. Kacau rata.
4. Akhir sekali, perasakan dan sedia untuk dihidangkan bersama nasi putih, budu dan ulam-ulaman

Source : Majalah RASA on9
Comment : Sesuatu yang baru harus aii cuba

No comments: