Bahan-bahan:1kg daging lembu - dipotong nipis setebal 5cm
500ml santan
7 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2.5cm halia
2.5cm lengkuas
2 batang serai
7 biji cili kering
2 helai daun kunyit
2 helai daun limau purut
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara memasak:1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar halus sehingga berbau harum dan garing.
2. Kemudian masukkan daging dan tumis sehingga kering.
3. Seterusnya masukkan daun kunyit, daun limau purut dan santan. Didihkan sehingga kuahnya menjadi pekat.
4. Akhir sekali, perasakan dan sedia untuk dimakan
500ml santan
7 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2.5cm halia
2.5cm lengkuas
2 batang serai
7 biji cili kering
2 helai daun kunyit
2 helai daun limau purut
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara memasak:1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar halus sehingga berbau harum dan garing.
2. Kemudian masukkan daging dan tumis sehingga kering.
3. Seterusnya masukkan daun kunyit, daun limau purut dan santan. Didihkan sehingga kuahnya menjadi pekat.
4. Akhir sekali, perasakan dan sedia untuk dimakan
Source : Majalah RASA on9
Comment : Love it!
No comments:
Post a Comment