BAHAN-BAHAN:300gm daging | dipotong kecil
50gm cili kering
30gm bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan manis
2sm halia
10gm kerisik
2 batang serai
250ml santan
250ml minyak masak
1 sudu makan asam jawa
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan daging dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga garing.
3. Masukkan daging dan kacau hingga sebati.
4. Kemudian masukkan air asam jawa dan kerisik. Kacau rata dan perlahankan api.
5. Setelah itu masukkan santan, garam dan juga sedikit gula. Biarkan hingga mendidih dan angkat.
Source : Majalah RASA on9
Comment : Satu lagi ilmu masakan dari Majalah RASA.. yummy..
No comments:
Post a Comment