Monday, December 5, 2011

GULAI TEMPOYAK PUCUK UBI


Bahan-bahan:1 ikat pucuk ubi
2 helai daun kunyit
2 helai daun kaduk
5 helai daun limau purut
2 batang serai
1 kuntum bunga kantan
300gm tempoyak
200gm ikan bilis
200gm petai
500ml santan
200gm cili api hijau
2 ulas bawang merah
2.5cm kunyit hidup
2 keping asam gelugur
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

Cara memasak:1. Masukkan kesemua bahan kisar, bahan hiris, tempoyak dan air secukupnya ke dalam periuk.
2. Kacau rata dan masak di atas api perlahan sehingga mendidih.
3. Setelah mendidih, masukkan ikan bilis, hirisan daun pucuk ubi, petai dan asam gelugur.
4. Kemudian masukkan santan dan kacau perlahan.
5. Tambahkan gula dan garam secukup rasa. Kacau dan angkat.
6. Sedia dihidangkan.

Source : Majalah Rasa on9
Comment : Mamamia! my peberet dish.. Teringat masakan bonda di kampung.. dan menu ni menjadi menu wajib stiap kali ada kenduri kendara dirumah.. wahhh.. kecur air liur!

No comments: