Monday, December 5, 2011

KAILAN IKAN MASIN


Bahan-bahan:100gm sayur kalian - dipotong
1 biji bawang besar - dipotong
 2cm halia
2 ulas bawang putih
1 sudu makan sos tiram
1 sudu teh sos ikan
Air limau nipis secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng secukupnya
1 keping ikan tenggiri jeruk
| dipotong kecil
1 sudu teh air jeruk ikan masin

Cara memasak:1. Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali. Tumis ikan masin tenggiri sahingga naik bau.
2. Kemudian masukkan bawang besar, bawang putih dan halia dan tumis lagi sehingga kekuning-kuningan.
3. Masukkan sayur dan sos tiram. Kacau rata.
4. Masukkan sos tiram, air ikan masin dan sedikit air. Kacau sehingga mendidih.
5. Angkat dan perah limau nipis di atasnya.
6. Sedia dihidangkan.

Source : Majalah RASA on9
Comment : Patutlah selama ni aii buat tak menjadi .. rupanya kekurangan byk bahan penting.... ishhh...

No comments: