Monday, December 5, 2011

DALCA DAGING PANAH ARJUNA


Bahan-bahan:200gm kacang dhal - direbus
200gm daging lembu - dihiris
2 biji terung bulat - dipotong kecil
2 biji lobak merah - dipotong kecil
2 biji kentang
10 batang kacang panjang - dipotong
50gm serbuk kari daging - dicampur sedikit air
1kg santan
Daun kari secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya

Bahan tumisan:3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
5 ulas bawang merah
2 cm halia
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar

Cara memasak:1. Panaskan minyak masak di dalam periuk. Tumiskan daun kari, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih hingga berbau wangi.
2. Masukkan bahan-bahan kisar dan kacau hingga kekuningan.
3. Kemudian tuangkan bancuhan serbuk rempah kari. Kacau dan goreng hingga garing.
4. Seterusnya masukkan daging dan perlahankan api. Masak hingga daging lembut.
5. Akhir sekali, masukkan kacang dhal, santan, sayur-sayuran dan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih.
6. Angkat dan sedia dihidangkan.

Source : Majalah RASA on9
Comment : Harus belajar cara wat dalca ni...

No comments: