Bahan-bahan:6 - 8 ekor sotong - dibersihkan120gm tepung jagung
Lidi kecil secukupnya
Bahan inti:200gm isi udang kecil - dicincang lumat
2 biji ubi kentang - direbus dan dilecek
½ batang lobak merah - dimayang halus
1sudu makan daun bawang - dihiris
1 sudu makan bawang goreng
Bahan kuah:3 ulas bawang putih
2.5cm halia dimayang nipis
2 sudu makan serbuk kari ikan
½ sudu teh halba
½ sudu teh serbuk kunyit
2 biji cili hijau - dibelah dua
200ml santan pekat
80ml air
Minyak untuk menggoreng dan menumis
Cara memasak:1. Gaulkan bahan inti sehingga sebati dan perasakan dengan garam.
2. Kemudian sudukan ke dalam perut sotong yang telah dibersihkan. Sematkan dengan lidi dan salutkan dengan tepung jagung. Lakukan sehingga habis.
3. Panaskan minyak dan goreng sotong tadi sehingga kekuningan. Angkat dan toskan. Asingkan.
4. Untuk membuat kuahnya pula, panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia dan halba sehingga garing dan masukkan rempah kari serta serbuk kunyit. Biarkan selama tiga minit.
5. Seterusnya masukkan santan bersama air dan didihkan seketika.
6. Setelah kuah hampir pekat, masukkan sotong dan cili hijau. Kacau rata.
7. Akhir sekali, perasakan secukupnya. Sedia untuk dimakan.
Source : Majalah RASA on9
Comment : Sgt menarik. Anak2 sure suka..
No comments:
Post a Comment