Monday, December 5, 2011

KARI AYAM


Bahan-bahan:1 ekor ayam
3 sudu makan serbuk kari daging
8 biji bawang kecil - ditumbuk kasar
6 biji bawang putih - ditumbuk kasar
2sm halia - ditumbuk kasar
5gm bunga lawang
5gm bunga cengkih
2 batang kulit kayu manis
1 biji bawang besar - dihiris
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
2 biji kentang
50ml air asam jawa
1 ikat daun kari
Garam secukup rasa

Cara memasak:1. Panaskan minyak dan tumiskan bunga lawang bersama bunga cengkih dan kayu manis.
2. Kemudian masukkan bahan tumbuk dan biarkan hingga naik baunya.
3. Masukkan bawang besar, cili merah dan hijau, kentang, ayam dan juga daun kari. Kacau rata dan tutup periuknya selama lima minit.
4. Dalam bekas berasingan, gaulkan rempah kari bersama air asam jawa rata dan masukkan ke dalam periuk. Gaulkan rata dan biarkan hingga garing.
5. Masukkan sedikit air dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Biarkan mendidih.
6. Apabila mendidih, angkat dan hidangkan.

Source : Majalah Rasa on9
Comment : Dalam byk2 masakan... masakan utk menu ni aii selalu fail.. seyes... so dengan adanya resepi yang RASA keluarkan ni.. menjadi lah kari aii...

No comments: