Salam.
Hari ni Acik Na cuti sebab jaga anak2. Acik Na kalau tak keje, memang suka manja kan anak2 dengan makanan.. kononnya nak suruh anak2 jadi bolat... hehe.. tapi, nampaknya anak2 ikot badan babah mereka. Slim melim. hihi.Takpe lah, janji anak2 Acik Na dapat rasa air tangan Acik Na walaupun sekali skala kan.
So lunch hari ni Acik Na masak sesimple yang boleh.
Acik Na masak hanya menggunakan bahan yang ada dalam peti sejuk.
Orang tua2 kata, seorang perempuan itu cekap memasak bila dia tahu menggunakan apa saja sumber yang ada didalam simpanan mereka untuk memasak walaupun masakan yang mudah... :)
Sup Ikan Merah (Rebusan)
Bahan-bahannya:
Ikan Merah
Air
tomato beri
daun sup
bawang merah (dihiris)
bawang kecil (dihiris)
halia (dihiris)
lobak merah
garam secukup rasa/perasa
Caranya:
Isi air kedalam periuk
Kemudian masukkan semua bahan diatas kecuali daun sup, lobak dan garam/perasa
Bila dah mendidih baru masukkan baki bahan yang tinggal tadi
Biarkan seketika sebelum tutup api
Sotong goreng cili berlada
Bahan-bahannya:
Cili kering (4 tangkai) - di blend
Cili padi (6 tangkai) - di blend
asam jawa extra (suku sudu teh)
bawang merah (disagat dan dibelah 4)
bawang putih (disagat)
air (stengah gelas)
minyak
Sotong
garam/perasa
Cara-caranya:
Panaskan minyak
kemudian, tumiskan bawang merah dan putih yang telah disagat sehingga naik bau.
Masukkan cili yang telah dimesin tadi
biarkan garing (bukan hangit atau rentung ye)
kemudian masukkan sotong
biarkan seketika
Masukkan air, garam/perasa, asam jawa dan bawang yg telah dipotong 4
Tunggu seketika sehinggalah sotong masak
tutup api dah boleh dihidang
(sambal ni nampak cam pedas, tapi tak pedas pun. Bagi yang tak makan pedas sangat, bolehlah kurangkan jumlah cili atau pun lebihkan bawang merah supaya sambal tadi menjadi kurang pedas. Sedap dimakan dengan nasi panas ataupun dicicahkan dengan roti...)
Selamat mencuba!
ps : Sekali skala makan lauk simple mimple cenggini, memang best...
No comments:
Post a Comment