Wednesday, October 5, 2011

IKAN TENGGIRI PAPAN MASIN MASAK ASAM

Nampak sedap bukan?
Acik Na tak boleh makan ikan masin, tapi bila tgk resepi ni, serius, Acik Na memang lupa terus pada alahan Acik Na. Sedap sangat nampaknya.
Kalau sempat hari ni, Acik Na nak masak lah resepi ni hari ni.
Wah! Laparnya rasa.....
Terima kasih pada Majalah Rasa Online yang berkongsi idea masakan ini...


Bahan-bahan:
1 ekor ikan tenggiri papan masin - bersaiz sederhana dan dipotong
1 biji bawang besar - dipotong bulat
2 ulas bawang putih - dihiris
½ biji lada benggala merah
½ biji lada benggala kuning
½ biji lada benggala hijau
Air asam jawa secukupnya
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng ikan tenggiri papan masin sehingga garing dan angkat. Asingkan.
2. Kemudian tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
3. Setelah itu masukkan pula air asam jawa secukupnya. Tambahkan air jika perlu.
4. Seterusnya masukkan lada benggala merah, kuning dan hijau. Kacau rata dan perasakan.
5. Akhir sekali, barulah dimasukkan ikan tenggiri papan masin tadi.
6. Sedia dinikmati bersama nasi putih.

No comments: