Tuesday, February 22, 2011

Asam Tumis Acik Na

Ari ahad lepas adalah hari yg paling syok sbb aku berjaya memalaskan diri aku... bangun pun lewat. Ngeh3x.. bunyik mcm bangga je kan? ahaksss...so smuanya serba serbi lambat siap. Dari memandikan anak sampailah membawak time memasak.
Bukak peti ais.. aiseh.. mcm ada benda je yg tak cukup utk masak. Gi kedai? Sgt2 malas sbb kedai sgt2 jauh. Maklumlah..duduk kat ujung dunia.. hehe..
Maka.... Den masak yo apo yg ado kek dlm poti la yo....
Asam Pedas Acik Na.. itu lah nama masakan aku ari tu... ngape? sbb lauk tu aku yg masak.. hahaha....simple mmg simple. Nak tau bahannya?

Ikan kerisi (ikan lain pun buleh)
Rempah biji
Halia
Rempah kari
cili kering yg dah dikisar
bawang merah
bawang putih
(Halia, bawang merah dan bawang putih kasi tumbuk ye. Takmoh mesin2)
minyak masak
daun kesum
Air
Asam jawa
garam
perasa (jika perlu)

Cara-cara memasak :
  1. Panaskan minyak. (Minyak biar manyak sket.)
  2. Tumiskan rempah biji, bahan yg ditumbuk, cili mesin dan rempah kari
  3. make sure bahan2 tu terutama cili jd garing sket.. kalo kowang dah bersin tu makna cili tu dah garing lah.. hehe. Tp jgn biar rentung lak..pahit nanti..huhuhu
  4. Masukkan air sket dulu.. dan masukkan ikan.
  5. Tunggu dlm 2 minit, bila dah mendidih..tambah air utk kuah. Ikot suka byk mana
  6. Kacau kuah pelan2.. kalo ganaz sgt, ikan hancur
  7. masukkan asam jawa extra @  air asam jawa pekat sket dan daun kesum
  8. masukkan garam, perasa (jika perlu)
  9. tunggu mendidih. Biarkan dlm 3 minit.
  10. Tutup api.
Siap sudah!

ps..cuba kowang teka, bahan apa yg takde dlm masakan asam tumis @ asam pedas sebenar...

2 comments:

antalya said...

belachannn

justmeAIN said...

pandaiiiiiiiiii!
lagi, apa ye murid2..? hehehe