bahan2nya:
- ikan keli - make sure cuci bersih2
 - santan
 - cili padi
 - kunyit idop
 - serai
 - blacan
 - limau nipis
 - garam secukup rasa
 - daun kesum
 
Cara2nya:
- cili padi diblend bersama kunyit idop dan blacan. kunyit sikit je k.
 - masukkan dlm piok. idopkan api.
 - serai yg dah dititik dan ikan dimasukkan skali.
 - biarkan seketika
 - bila kuah mendidih, masukkan santan satu mangkok atau satu stengah kotak. Ikot suka nak pekat atau tak.
 - Tunggu mendidih. Kacau perlahan2 kuah tu utk elakkan ikan hancur.
 - masukkan daun kesum
 - masukkan garam
 - perah limau nipis. Ikot rasa. Nak masam sket, nak sedang2 je... ikot suka lah ye
 - tutup api.
 - Dah buleh dihidangkan...
 
- Guna daun kesum dlm masakan ni. Sangat2 sedap dan berbeza rasanya.
 - Nak tambah perasa buleh kalo rasa tak yakin ngan rasa masakan anda tu.. ehehe....
 - Make sure ikan keli tu dah basuh sebersih2nya...kalo tak, lauk tu rasa hanyir lak nanti
 - Cuci ikan keli tu guna sabun... eh eh..tak.. haha... guna limau nipis dan garam.
 - Bagi yang tak buleh makan blacan cam aku... tak payah ler letak blacan pun takpe...tp kalo nak langgar pantang cam aku jugak, makan ler... akibat, sendiri tanggung ok...
 

No comments:
Post a Comment