Monday, December 27, 2010

TIPS : Lembutkan daging ayam tua

Ayam tua? buat apa ayam tua kalau ada ayam muda??
Eh eh ... jgn tak tau.. mak mak kita kat kampung atau yang dah tua tu (tp tak tau lah mak uolss ye).. mmg suka ayam tua terutama kalau ayam tua ni dibuat rendang. Sangat2 sedap. Aku mmg tak tau caranya sblm ni. penah dengar mcm2 sbenarnya, tp satu pun aku tak ingat. hehe...
Aku baru dpt satu petua ni yang diajar oleh MIL aku.
Caranya amat mudah. Setelah dipotong2 ayam tersebut, perap ayam tersebut dengan NENAS. Tp jangan lama2. Paling lama 10 minit. Jika lebih dari 10 minit, alamatnya daging ayam tua tu akan hancur bila time dimasak nanti...
So ingat betul2 ya.. kurang dari 10 minit..... Selamat mencuba!

No comments: