Friday, August 26, 2016

Daging masak Kari Kerisik

Ni namanya Daging Masak Kari Kerisik. Sedap dimakan dengan nasi panas2 atau lempeng atau roti. Nak makan ngan nasi impit pun boleh...

Bahan bahan :
Daging potong kecil
**Rempah kari 2 sudu besar
**Daun kari
Kerisik stengah ke 1 paket
Santan
Air 1 cawan
**Bawang putih +merah+halia dimayam halus
Garam
Kentang
Asam jawa

Tumis bahan yg bertanda ** sampai naik bau
Dah naik baru, masukkan daging dan kentang.
Biarkan kejap. Pastu masukkan air.
Biar mendidih,  masukkan santan. Biar mendidih n kacau pelan2 sebelum masukkan kerisik. Dah nampak pekat, masuk air asam jawa sikit dan garam. Tunggu seketika.
Tgk kentang dah empuk, tutup api. Siap!

TIPS :
Daging tu kalau xnak bagi liat, perap kejap ngan nenas. 5 minit max. Pastu cuci, selawat dan toskan.

No comments: